Blog Widget by LinkWithin
Terima kasih kerana datang ke blog ini. Blog ini sekadar perkongsian maklumat.. Kami tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan pihak UiTM... Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat penting sila hubungi http://uitm.edu.my

Wednesday, October 27, 2010

Selamat Menghadapi Peperiksaan Buat Pelajar UiTM

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Rasanya tidak terlambat untuk saya mengucapkan selamat menghadapi peperiksaan akhir buat pelajar-pelajar UiTM semua. Diharap anda semua dapat menjawab dengan tenang dan berjaya dalam peperiksaan.

Ada seorang blogger meminta saya menulis tips menghadapi peperiksaan. Walaupun saya bukan pelajar yang cemerlang tapi bolehlah sikit-sikit kongsikan pengalaman.
Berikut sedikit panduan ketika menghadapi peperiksaan yang boleh diamalkan..

1. Masuk dewan peperiksaan dengan kaki kanan. Baca bismillah.
2. Sebelum itu pastikan peralatan mencukupi. Pensel, pen, pemadam , pembaris dan lain-lain barang keperluan. Sediakan lebih pen atau pensel bagi mengelakkan masalah pensel patah, pen habis dakwat.
3. Pastikan anda membawa kad pelajar.
4. Jangan duduk terlalu depan atau terlalu belakang. Kalau duduk depan mungkin akan menimbulkan gementar dan kalau duduk belakang mungkin gelisah bila tengok ramai yang keluar awal.
5. Jangan berani-berani meniru atau membawa toyol. Kalau ditangkap mungkin anda boleh dikenakan tindakan gantung semester. Sanggupkah anda mengulang satu semester hanya kerana satu subjek?
6. Pastikan lokasi tempat peperiksaan dengan betul. Jangan tersilap dewan.
7. Pastikan hadir selewat-lewatnya 20 minit awal.
8. Seelok-eloknya jangan mengulangkaji sebelum masuk dewan takut anda akan mengalami 'blank'.
9. Selepas peperiksaan tak perlu semak jawapan kerana ia akan menganggu subjek yang berikutnya.
10. Sekiranya 'carry mark' anda di bawah 10 dari 40 markah, fikir semula samada anda perlu menghadapi peperiksaan akhir atau tidak. Ini kerana kebarangkalian untuk 'fail' itu tinggi.
11. Pastikan anda boleh nampak jam. Ini bagi mengelakkan anda membuang masa dengan memikir soalan yang sukar. Pastikan 30 minit terakhir adalah masa untuk menjawab 1 soalan sahaja. Peruntukkan 10 minit untuk semakan terakhir. Mana tau tersilap tanda terutama bagi soalan objektif.




Okay. Cukuplah sedikit tips ni. Mungkin boleh pakai dan mungkin tidak.

Sekian,

Zool Ligakampung ( Bekas pelajar yang pernah lulus dan gagal dalam peperiksaan di UiTM )
Pemilik Blog BloggerUiTM

.

3 comments:

@ku d! sin!e said...

terima kasih..

CyberGuy said...

Usaha dan Yakin!!

zuar said...

gua dah nak tinggalkan uitm hjg thn ni..hehe