Blog Widget by LinkWithin
Terima kasih kerana datang ke blog ini. Blog ini sekadar perkongsian maklumat.. Kami tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan pihak UiTM... Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat penting sila hubungi http://uitm.edu.my

Tuesday, September 27, 2011

Tawar peluang kedua

SHAH ALAM: Universiti Teknologi Mara (UiTM) membuat tawaran kepada pelajar Bumiputera lepasan program asasi, kolej matrikulasi dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang gagal meneruskan pelajaran mereka ke peringkat ijazah sarjana muda melanjutkan pelajaran peringkat diploma di universiti berkenaan.

Naib Canselor UiTM, Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, berkata tujuan penawaran itu untuk memberi peluang kedua kepada pelajar berkenaan kerana menyifatkan mereka golongan muda yang bijak selepas mendapat keputusan baik dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). “Namun, mungkin disebabkan ketika mengikuti program asasi dan matrikulasi mereka agak lalai, maka keputusan mereka tidak cemerlang sekali gus gagal menyambung pelajaran ke peringkat ijazah.


“UiTM menawarkan peluang kepada pelajar yang masih berkeinginan menuntut di universiti ini,” katanya dalam kenyataan, di sini, semalam. Menurutnya, pelajar yang mendapat keputusan cemerlang selepas tiga semester pengajian akan diserapkan terus ke program peringkat ijazah sarjana muda. “Tujuannya memendekkan masa pengajian pelajar berkenaan bagi mendapatkan segulung ijazah. “Walaupun UiTM memberi peluang sebegini, kualiti pengajaran dan pembelajaran mereka akan sentiasa dipantau bagi memastikan diploma dan ijazah mereka terima kelak berkualiti tinggi,” katanya.

Bagi mereka yang berminat boleh menghantar surat rayuan kepada Pejabat Naib Canselor, Aras 6, Canseleri Tuanku Syed Sirajuddin, Universiti Teknologi Mara, 40450 Shah Alam, Selangor. Rayuan mereka akan dipertimbangkan, dan sekiranya layak dan bersesuaian, mereka ditawar melanjutkan pelajaran di mana-mana kampus cawangan UiTM berdekatan di seluruh negara. Surat mesti mempunyai butiran peribadi seperti nama, alamat, nombor kad pengenalan, bidang pengajian diminati, serta dikepilkan salinan keputusan peperiksan SPM. Pemohon juga perlu mengepilkan salinan keputusan pengajian berkenaan seperti STPM, asasi, atau matrikulasi. Untuk memudahkan urusan pemilihan, mereka hendaklah menulis RAYUAN KE PROGRAM DIPLOMA di sudut kiri sampul surat berkenaan. Syarat rayuan hendaklah sampai pada atau sebelum 15 Oktober 2011 ini. Sekiranya mereka diterima masuk, pelajar akan mendaftar dan memulakan pengajian pada 16 November 2011 nanti.
- HMetro

2 comments:

Anonymous said...

ini dibuka juga untuk pelajar badge 2012 yang gagal matrikulasi kah?

Anonymous said...

bukan badge. batch. camne nak masuk u benda camni pun tak amik tahu dik?