Blog Widget by LinkWithin
Terima kasih kerana datang ke blog ini. Blog ini sekadar perkongsian maklumat.. Kami tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan pihak UiTM... Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat penting sila hubungi http://uitm.edu.my

Thursday, December 31, 2009

Prof Dr Sahol Hamid Abu Bakar , Naib Canselor UiTM terbaru

PUTRAJAYA: Pengarah Pejabat Pengurusan Program, Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Profesor Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar telah dilantik sebagai naib canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang baru berkuatkuasa hari ini (1 Januari 2010).

Pelantikan beliau adalah untuk tempoh dua tahun. Surat pelantikan beliau telahpun ditandatangani oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Prof Dr Sahol akan mengantikan Tan Sri Profesor Dr Ibrahim Abu Shah yang telah berkhidmat sebagai naib canselor sejak 1 Januari 2001.

Pelantikan Prof Dr Sahol juga boleh diibaratkan sebagai sirih pulang ke gagang memandangkan beliau telah berkhidmat lebih 30 tahun di universiti itu dalam pelbagai kapasiti antaranya ketua Jabatan Kejuruteraan Awam, Dekan dan Ketua Kampus UiTM Pulau Pinang.

Jawatan terakhir beliau di UiTM ialah sebagai timbalan naib canselor (akademik) sebelum dipinjamkan ke Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia pada tahun 2008.

Malah Prof Dr Sahol merupakan anak kelahiran UiTM sendiri. Beliau adalah graduan kejuruteraan awam UiTM, menyertai universiti itu pada tahun 1971 sehinggalah tamat pengajian diploma lanjutan kejuruteraan awam pada tahun 1976.

Beliau terus kekal di UiTM sebagai tenaga pengajar di Sekolah/Fakulti Kejuruteraan.

Pada tahun 1980, Prof Dr Sahol berjaya memperolehi dua ijazah sarjana sains serentak - satu dalam bidang kejuruteraan awam dan satu lagi dalam bidang ekonomi daripada Colorado State University, Amerika Syarikat.

Dan pada tahun 1992, beliau memperolehi ijazah sarjana kedoktoran dalam kejuruteraan awam daripada University of Sussex, United Kingdom.

Dengan kelayakannya itu, beliau telah diterima sebagai seorang jurutera profesional oleh Lembaga Jurutera Malaysia.

Beliau juga diterima sebagai Fellow di Institution of Engineers, Malaysia (1999) dan Fellow di Academy of Science, Malaysia (2003).

- MStar

Tahniah kepada Prof Dr Sahol Hamid. Memang telah dijangkakan berdasarkan sumbangan bakti beliau kepada UiTM sebelum ini. Diharap beliau akan memajukan lagi UiTM agar berdiri setanding IPT lain.. Read More...

Monday, December 28, 2009

Status Permohonan Ke UiTM

Baru-baru ni saya menerima banyak emel mengenai status permohonan ke UiTM..
Ingin ditegaskan bahawa blog ini adalah sekadar berkongsi tentang maklumat semasa UiTM dan bukan mewakili UiTM dalam sebarang perkara.
Sekiranya saya tidak menjawab emel anda diharap maaf..
Walaubagaimanapun saya telah menjumpai portal untuk semakan status pelajar.
Dalam portal ini anda boleh menyemak
Status Permohonan ke UiTM:
Sila klik pada link yang berkaitan dengan permohonan anda.
Keputusan Permohonan Program Sepenuh Masa
Keputusan Permohonan Program Profesional
Keputusan Permohonan Program Pengajian Luar Kampus (PLK) / Setara Sepenuh Masa
Keputusan Penerapan Lulusan Pra Diploma/Asasi/Fast Track UiTM
Permohonan e-Rayuan ke Program Sepenuh Masa


Sila Klik Student Portal UiTM untuk maklumat lanjut

p/s : - Link URL hanya sah terpakai pada waktu blog ini diupdate. Sekiranya link berikut telah berubah sila rujuk pihak UiTM sendiri Read More...