Blog Widget by LinkWithin
Terima kasih kerana datang ke blog ini. Blog ini sekadar perkongsian maklumat.. Kami tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan pihak UiTM... Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat penting sila hubungi http://uitm.edu.my

Saturday, July 25, 2009

UiTM portal pelajar

Aku baru nampak portal untuk Gerbang Maklumat Pelajar UiTM.
Aku tengok agak serabut sikit..
Korang tengok sendirilah ' Portal Maklumat Pelajar UiTM'.. Read More...

Friday, July 24, 2009

H1N1 : UiTM percepat cuti semester

Nampaknya kalendar UiTM akan berubah akibat dari penyakit H1N1..

HAH ALAM: Universiti Teknologi Mara (UiTM) mengumumkan cuti pertengahan semester bagi sesi pengajian Julai-November 2009 dipercepatkan bermula 27 Julai ini berikutan kes jangkitan Influenza A (H1N1) di beberapa kampus cawangannya.

Menurut kenyataan Jabatan Koporat UiTM, cuti semester itu diawalkan kepada 27 Julai hingga 2 Ogos berbanding cuti yang dijadualkan terdahulu dari 17 September hingga 27 September.

Cuti semester baru itu berkuatkuasa bagi seluruh cawangan UiTM termasuk kampus induk Shah Alam kecuali bagi kampus Lendu di Melaka.

Nampaknya Pentadbiran UiTM memandang serius situasi yang berlaku sekarang.. Mana taknya banyak kampus yang terpaksa dikuarantin jadi tindakan perlu dilakukan. Apapun diharap ianya masih terkawal lagi.. Read More...

Wednesday, July 22, 2009

UiTM Permatang Pauh pula kena H1N1

Kalau sebelum ni UiTM Lendu, Pahang terpaksa dikuarantin dan pelajar diarah pulang kini UiTM Pulau Pinang pula mengalami masalah sama.


PULAU PINANG: Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Permatang Pauh dekat sini ditutup selama tujuh hari mulai hari ini selepas 10 pelajarnya disahkan dijangkiti Influenza A (H1N1).

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebajikan dan Alam Sekitar negeri, Phee Boon Poh berkata semua pelajar yang dikesan positif itu sedang menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya.

"Semua mereka berada dalam keadaan stabil selepas mendapat rawatan awal manakala 200 lagi pelajar yang mengalami simptom selesema diarah menjalani kuarantin di asrama dan rumah," katanya pada satu persidangan akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata arahan penutupan sertamerta kampus itu dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan pagi ini bagi mengelak penularan wabak berkenaan.

"Arahan penutupan selama seminggu itu wajar bagi mengelak 5,000 pelajar yang menuntut di UiTM berkenaan dijangkiti wabak H1N1," katanya.

Phee berkata orang ramai tidak perlu bimbang kerana semua langkah pencegahan dan Prosedur Operasi Standard (SOP) sudah diambil.

Sementara itu tinjauan Bernama di kampus UiTM itu tengah hari ini mendapati kebanyakan pelajar sudah mula meninggalkan asrama untuk pulang ke rumah masing-masing. BERNAMA


Lepas ni UiTM mana pula.. Ooo pohon dijauhkan.. Harap-harap tiada lagi pelajar UiTM yang terkena jangkitan wabak H1N1 ni.. Read More...

Saturday, July 18, 2009

Pelajar UiTM Lendu tidak dipaksa pulang

Mungkin ramai yang telah membaca mengenai kes H1N1 yang berlaku di UiTM Lendu.. Berita mengatakan bahawa pelajar tidak dipaksa untuk pulang.. Lihat berita ni..

ALOR GAJAH - Semua pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) di kampus Lendu di sini disaran meninggalkan kampus berkenaan menjelang tengah hari ini bagi mengawal wabak selesema babi.

Pengarah UiTM Melaka, Prof. Madya Datuk Dr. Mizan Hitam bagaimanapun berkata, ia bukan merupakan arahan wajib dipatuhi sebaliknya pelajar hanya digalakkan berbuat demikian.

"Pelajar yang tidak pulang kerana rumah jauh serta mendapat kebenaran daripada keluarga masing-masing masing-masing dibenarkan terus menetap di kolej kediaman universiti itu.

"Pelajar ini tidak akan dikuarantin malah mereka dibenarkan keluar dan pergi makan. Namun pergerakan mereka akan sentiasa dikawal," katanya pada sidang akhbar di sini semalam

SUmber :- Kosmo
Memang patutlah sebab ada pelajar yang tinggal jauh.. Walaupun tidak dikuarantin rasanya mereka perlu diberikan perhatian.. Mana tau mereka terkena..Merebak pula penyakit tu kat Melaka Read More...

Friday, July 17, 2009

Pelajar UiTM Shah Alam perlukan asrama


SHAH ALAM – Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) mendesak pihak pengurusan universiti mencari alternatif supaya mereka yang tinggal menyewa di luar kampus dapat menetap di asrama.

Selain terpaksa berebut untuk menaiki pengangkutan awam ke fakulti, kebanyakan pelajar mendakwa dibebani perbelanjaan yang tinggi ekoran terpaksa membayar sewa rumah dan pelbagai bil termasuk kos penyelenggaraan.

Seorang pelajar Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Norliyana Nawi, 22, berkata, dia menyewa rumah di Seksyen 8 sejak dua semester lalu bersama empat pelajar lain kerana sewanya RM500 sebulan.

“Memang jauh, tetapi kami tiada pilihan kerana itu yang kami mampu kerana rumah berdekatan kampus terlalu mahal.

“Kami keluar awal untuk naik dua bas setiap pagi iaitu dari Seksyen 8 ke Seksyen 2 untuk ke fakulti tetapi kerap tertinggal bas apabila bas dari Seksyen 2 ke UiTM selalu penuh.

“Kadangkala kami terpaksa menaiki teksi dengan kadar tambang RM6 apabila kelas tambahan berlarutan sehingga melebihi pukul 10 malam,” katanya di sini semalamAku pun pernah mengalami situasi seperti mereka.. Memang sakit bila tinggal luar kat Shah Alam ni.. Lebih-lebih kalau tiada kenderaan . Kalau ada kelas malam lagilah susah. Nasib baik masa sem 3 aku dah ada moto.. Walaupun moto agak veteran namun ia telah banyak berjasa kepada aku berulang alik dari rumah sewa ke kampus.. AKu harap Pentadbiran UiTM dapat menyediakan lebih banyak asrama.. Selain membantu pelajar dapat juga mengurangkan gejala tidak baik di luar... Read More...

Thursday, July 16, 2009

H1N1 di UiTM Lendu

MELAKA - Universiti Teknologi Mara (UiTM) terpaksa menutup kampus mereka di cawangan Lendu, di sini mulai hari ini berikutan perkembangan wabak selesema babi atau H1N1 yang setakat ini sudah menjangkiti 13 pelajarnya sejak Sabtu lalu.

Notis penutupan kampus yang membabitkan kira-kira 4,000 pelajar itu akan berkuat kuasa mulai tengah hari ini hingga 24 Julai.

Naib Canselornya, Prof. Tan Sri Dr. Ibrahim Abu Shah ketika dihubungi malam tadi mengesahkan tindakan tersebut selepas mereka mendapat arahan Kementerian Kesihatan.Seronoklah budak-budak UiTM Lendu ye.. Tapi harap agar wabak ni dapat dibendung segera. Kesian plak mereka ketinggalan nanti.. Periksa tak tunda.. Read More...

Monday, July 13, 2009

Hubungi Kami

Sila nyatakan subjek anda bagi memudahkan admin memberikan maklumbalas yang berkaitan


Name:*

Email:*

Subject:*

Message:*

Verification No.:*
contact form faqPowered by 123ContactForm.Read More...

Friday, July 10, 2009

Portal Komuniti UiTM

Aku mencari satu portal komuniti UiTM dan berjumpa portal ini..
MyUiTM ..
Secara amnya aku tengok ia tak berapa bertepatan dengan portal komuniti UiTM sebab yang aku nampak ianya cam terbuka untuk semua.. Dan isikandungan lebih berbentuk hiburan.. Serupa je cam portal hiburan lain.. Tapi masing-masing punya hal.. AKu akan menyelongkar kalau ada lagi portal komuniti UiTM.. Kalau korang ada jumpa bagi le info.. Read More...

Tuesday, July 7, 2009

Percubaan pelajar UiTM tawan Selat Inggeris

Pelajar UiTM sedang cuba untuk menawan Selat Inggeris namun percubaannya gagal...


Zahra tekad

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR


KUALA LUMPUR 4 Julai - Selepas percubaan pertamanya untuk 'menakluki' Selat Inggeris gagal semalam, perenang muda negara, Zahra Masoumah Abdul Halim, 18, tekad untuk kembali melakukannya selewat-lewatnya empat tahun lagi.

Pelajar jurusan Sains Sukan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu berkata, walaupun kecewa dengan kegagalan kelmarin, dia terpaksa akur memandangkan jumlah tajaan yang diperolehinya untuk misi berkenaan hanya sekitar RM100,000.

Menurutnya, jumlah sebanyak itu tidak memungkinkan dia dan jurulatihnya, Arof Omar untuk tinggal lebih lama di United Kingdom justeru gagal untuk melakukan percubaan kedua serta seterusnya.

"Berbanding perenang-perenang seluruh dunia yang pernah berenang dari Dover (United Kingdom) ke Calais (Perancis) sebelum ini, mereka mempunyai dana yang banyak serta melakukan beberapa percubaan sebelum berjaya.

"Malahan saya diberitahu, jumlah tajaan yang saya terima hanyalah 10 peratus daripada yang diterima perenang marathon negara, Datuk Abdul Malik Maidin semasa beliau melakukannya (merentas Selat Inggeris)," katanya.

Dia berkata demikian ketika dihubungi di dalam karavan penginapannya di Kent, United Kingdom, semalam.

Menceritakan pengalamannya sewaktu berenang, Zahra menjelaskan, dia hanya sempat memakan biskut serta minum dari botol yang dihulurkan bapanya dari atas bot pengiring pada setiap satu jam.

Jelasnya, walaupun bersemangat dan berupaya meneruskan renangan, dia terpaksa akur dengan arahan Paul Foreman, pemerhati dari 'Channel Swimming and Piloting Federation' (CSPF) yang memintanya agar berhenti melakukan renangan.

CSPF merupakan badan bertanggungjawab menjaga prosedur keselamatan para perenang yang ingin merentasi Selat Inggeris.

"Walaupun Paul tahu saya masih berupaya, dia tetap meminta saya berhenti kerana renangan saya hanya sia-sia dan memerlukan sekurang-kurangnya 12 jam lagi untuk sampai ke Calais, itupun tiada jaminan.

"Ketika itu, saya telah berenang selama 12 jam setengah, perairan Inggeris tidak seperti perairan negara kerana waktu pasang dan surutnya langsung tidak boleh dijangka," katanya hampa.

Menerusi kenyataan CSPF, kata Zahra, hanya beberapa orang sahaja yang berupaya melakukan renangan dari Dover ke Calais dengan sekali percubaan.

Katanya, ia banyak bergantung kepada faktor nasib memandangkan keadaan perairan yang tidak menentu selain mengakui faktor kehebatan seseorang perenang.

"Saya akan pulang ke Malaysia pada 9 Julai ini dan mempersiapkan diri merentasi Selat Melaka dari Sumatera ke Port Dickson pula selepas ini bersama adik (Salman). Saya berikan sehingga empat tahun lagi sebelum kembali menawan Selat Inggeris," ujarnya.

Jika percubaannya berjaya kelmarin, Zahra sepatutnya muncul sebagai wanita Islam pertama berenang merentasi Selat Inggeris, namun ombak setinggi 1.5 meter serta arus deras yang menolaknya ke Belanda menafikan cubaan itu.

Zahra dan adiknya Salman pernah hampir memecahkan rekod Abdul Malik apabila berjaya berenang dari Langkawi ke Kuala Perlis sejauh 43 kilometer dalam masa 14 jam, dua tahun lalu.Walaupun gagal diucapkan tahniah kepada beliau.. Semoga beliau tetap bersemangat . Read More...

Saturday, July 4, 2009

Kampus Baru UiTM di puncak alam

Aku baru je mengikuti perkembangan UiTM tercinta.. Selepas lebih 5 tahun meninggalkan UiTM aku langsung tak ambil tahu tentang perkembangan UiTM. Jadi baru tau yang ada satu kampus baru yang akan beroperasi di PUncak ALam, Shah ALam, Selangor..


Kampus pintar, mesra alam UiTM

Oleh ABDUL YAZID ALIAS
pengarang@utusan.com.my

SHAH ALAM 3 Julai - Universiti Teknologi Mara (UiTM) bakal menjadi perintis pembinaan infrastruktur kampus pintar dan mesra alam dapat dibuktikan menerusi pembinaan cawangan barunya di Puncak Alam, di sini.

Reka bentuk bangunannya jauh berbeza dengan yang biasa dilihat di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan lebih menarik ialah pembinaannya mengambil kira lokasinya yang di kelilingi suasana hijau.

Keunikan Kampus UiTM Puncak Alam yang berkeluasan 445.1 hektar dengan fasa pertamanya sudah siap dan boleh digunakan.

Naib Canselor UiTM, Tan Sri Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah berkata, kampus berkonsepkan gandingan teknologi dan alam sekitar itu memberi penekanan kepada reka bentuk pintar bagi kemudahan para warganya sama ada tenaga pengajar mahupun di kalangan penuntut.

"Pembinaan kampus baru ini melibatkan tiga fasa, setakat ini fasa pertama telah pun siap dan mula beroperasi bulan ini.

"Antara pusat pengajian yang telah siap ialah Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat (FPTP), Fakulti Sains Kesihatan (FSK) dan Fakulti Farmasi (FF).

"Dua kolej kediaman iaitu Kolej Rafflesia dan Kolej Angsana yang menempatkan lebih 600 pelajar juga sudah siap," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Tambah Ibrahim, kampus itu adalah sebahagian daripada rancangan pengembangan UiTM berikutan kampus induknya di Seksyen 2 di sini tidak dapat menampung pertambahan bilangan pelajar untuk tempoh jangka masa panjang.

Malah, katanya, pembinaan kampus itu turut melibatkan pertambahan bidang pengajian oleh UiTM pada masa depan selain mampu menempatkan 13,000 penuntut dalam satu-satu masa sekiranya kesemua fasa pembinaan siap sepenuhnya.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat menyatakan tempoh sebenar projek pembinaan kampus itu disiapkan.

Ibrahim berkata, kampus baru itu akan menyediakan kemudahan pembelajaran termasuk teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta interaksi pembelajaran antara pelajar dengan tenaga pengajar serta warga kampus yang lain.


Sumber : Utusan.com.my

Caiyoklah UiTM. semoga terus maju. Read More...

Thursday, July 2, 2009

Bukan Histeria tapi Stress


MARAN 1 Julai - Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pahang menolak tanggapan bahawa 40 pelajar baru universiti itu di kampus Jengka yang dimasukkan ke hospital semalam adalah disebabkan mengalami histeria.

Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar (HEP) UiTM Pahang, Muhammad Mohktar Samat berkata, kesemua pelajar perempuan itu sebenarnya mengalami keletihan melampau atau stres sehingga menyebabkan mereka muntah-muntah.

Beliau menjangkakan pelajar terbabit tiada masalah untuk meneruskan aktiviti yang dirancang sejak 27 Jun lalu hingga 3 Julai ini.

''Jika pelajar terbabit masih lemah, mereka boleh dikecualikan daripada mengikuti aktiviti sehingga benar-benar pulih dan sihat.

''Ibu bapa pelajar tidak perlu bimbang dengan tahap keselamatan anak-anak mereka kerana pihak universiti sentiasa mengambil langkah proaktif untuk menangani masalah yang di luar jangkaan,'' katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di sini hari ini.

Semalam, seramai 40 pelajar baru wanita UiTM Kampus Jengka dikejarkan ke Hospital Jengka kira-kira pukul 6 petang selepas dikatakan mengalami sesak nafas dan muntah-muntah akibat keletihan.

Dalam kejadian antara pukul 5.30 petang hingga 6 petang itu, kesemua pelajar terbabit sedang mengikuti ceramah agama sempena Minggu Mesra Siswa universiti berkenaan bermula 27 Jun hingga 3 Julai ini.

Pelajar terbabit merupakan sebahagian daripada pelajar baru yang mendaftar di universiti itu Sabtu lalu bagi mengikuti 13 kursus ditawarkan.

Muhammad Mohktar berkata, kesemua pelajar terbabit kini masih berehat selepas mendapat rawatan di hospital itu semalam.

Menurut beliau, pelajar lain akan meneruskan aktiviti yang dirancang.

''Kita tidak menolak kemungkinan mereka mengalami kejutan apabila terpaksa menjalani program yang padat sejak 27 Jun lalu," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan beliau memberitahu, seramai 1,600 pelajar baru mendaftar di UiTM Pahang di sini bagi sesi pengajian 2009/2010.


Sumber :- Utusan.Aku dulu merupakan pelajar UiTM Jengka ni. Memang dari zaman aku cerita-cerita histeria ni ada berlaku.. Tak tau plak yang sekarang ni kes-kes camni masih berlaku lagi.

Apahal pun kepada adik-adik semua, jangan stres bila menjalani suai kenal camtu. BIasalah tu. Read More...